Over ons - Historie

Over ons

Onze Watermolen met zijn twee waterraderen is een van de bekendste watermolens van Nederland, waarvan zowel het woongedeelte, onze drie vakantiewoningen en het molengedeelte langs de waterloop van de Geul is gebouwd.

Van oudsher was deze Watermolen een koren- en oliemolen. Het achterste rad diende voor de oliemolen die direct naast het woonverblijf lag. Uiteraard waren de waterraderen en de loopwerken aanvankelijk geheel van hout. Rond 1776 werd het woonhuis met molens verbouwd. Er werd een boerderij en een panhuis (brouwerij) aan verbonden. Muurankers geven dit jaartal nog aan.

De molen, boerderij, woonhuis en brouwerij waren eigendom van de heer van Wijlre, dat een vrije rijksheerlijkheid was. De pachter die het huis bewoonde en de werkzaamheden uitvoerde was dus zowel molenaar, boer en brouwer. Na de abrupte beëindiging van het ancien regime eind achttiende eeuw kwamen zowel kasteel Wijlre, molen, boerderij en brouwerij in handen van Guillaume Eugene de Massen. In 1871 werd de brouwerij los verkocht van boerderij en molen aan de brouwer Frederik Edmond Brand. De Brand’s brouwerij werd een van de bekendste bierbrouwerijen in Limburg.

Kasteel, molen en boerderij bleven tot 1949 in handen van nazaten van de Massen. In 1949 werd de molen en boerderij verkocht aan de familie Otten (mijn Opa). Enkele jaren later werd de Watermolen overgedragen aan mijn ouders (Jan & Els Otten) Deze gingen experimenteren met het opwekken van elektriciteit door middel van waterkracht en zij slaagden erin de boerderij met kuikenbroederij geheel op waterkracht van elektriciteit te voorzien.

In 1981 werd gestart met een omvangrijke restauratie, waarna de P.L.E.M. (Provinciale Limburgse Electriciteits Maatschappij) startte met een proef om de molen als kleinschalige elektriciteitscentrale in te schakelen. De molen bleek in staat een gemiddelde van 18 Kw/h te leveren, waarvan een deel voor het gebruik van het complex en een deel aan het net werd geleverd.

In 2001 zijn wij, Jo & Bianca Otten de trotse eigenaren geworden van de Watermolen incl. woonhuis en onze drie vakantiewoningen de Paardenstal, de Graanschuur en het Bakhuis.

Tegenwoordig wordt de opgewekte elektriciteit gebruikt voor onze drie vakantiewoningen en ons woonhuis. Het voorste waterrad is voorzien van een generator die 18,5 Kw/h kan opwekken en het achterste waterrad is gekoppeld aan een generator die 15 Kw/h kan opwekken. De “teveel” opgewekte elektriciteit wordt aan de Brand bier brouwerij geleverd. 

logo adwm
Verwen jezelf met een bezoek aan de Watermolen in Wijlre.
De watermolen is volledig operationeel.
U heeft de keuze uit 3 prachtige luxe vakantiewoningen.

facebook

Contactgegevens

Aan de watermolen
Jo en Bianca Otten
Molengats 1
6321 AE Wijlre

+31 (0)43 - 450 13 46
info@aandewatermolen.nl

/*Menu bij 1200 px hidden maken @media (max-width: 1200px) { .sp-megamenu-parent { display: none !important; } #offcanvas-toggler { display: block !important; } } .sp-megamenu-parent > li > a, .sp-megamenu-parent > li > span { padding: 0 6px;